Bakan Gül Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemleri Tanıtım Toplantısına Katıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin kredi kartlarıyla ödenmesi uygulamasının 3 Şubat itibarıyla yurt genelinde başlayacağını bildirdi. Bakan Gül, “Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de noterlik sistemi ile ilgili birçok yeniliğe yer verdik ve uygulamalarına hızla başladık.” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Noterliğin önleyici hukuk kapsamındaki fonksiyonuna değinen Bakan Gül, ihtilafların yargıya intikal etmeden çözülmesi, yargıya intikal edenlerin ise daha hızlı biçimde sonuçlanmasını sağlayarak vatandaşların hukuk ve adalete erişimini kolaylaştırdığını dile getirdi. Vatandaşların noterlik hizmetlerinde memnuniyetini arttırmak adına bugüne kadar noterlik hizmetlerinde kolaylık sağlayan önemli adımlar attıklarını kaydeden Bakan Gül, “Örneğin, 1 Şubat 2018 tarihinde araç sicil ve tescilinin noterliklere devri ile araç satışı, devir ve tescil işlemleri büyük bir hız kazanmıştır. Böylelikle işlemler, kolay ve tek noktadan tamamlanması mümkün olmuştur. Geçtiğimiz yıl noterliklerde yaklaşık 8,5 milyon ikinci el araç satışı gerçekleştirilmiştir. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de noterlik sistemi ile ilgili birçok yeniliğe yer verdik ve uygulamalarına hızla başladık. YRS kapsamında noterliklerin görev tanımları, yargının iş yükünü azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi önceliklerimiz arasındadır. Önümüzdeki dönemde hukuk fakültesi mezunlarının istihdam edileceği yeni bir kadroyla noter yardımcılığı müessesesi oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi. Bakan Gül ayrıca noterliğe girişte noterlik sınavı getirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını da dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl başlatılan Nöbetçi Noterlik uygulaması ve konsolosluklardan yapılan noterlik işlemlerinden ülkemizde örnek alınmasına yönelik uygulamaların vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını anlatan Bakan Gül, son 9 ay içerisinde nöbetçi noterliklerde 635 bin işlem yapıldığı bilgisini paylaştı.
 

NOTERLİK SAYISI 2 BİN 61’E ULAŞTI

2019 yılı Kasım ayı içerisinde 130 yeni noterliğin kurulduğunu söyleyen Bakan Gül böylece ülke genelinde noterlik sayısının 2 bin 61’e ulaştığını aktardı. Tanıtımı yapılan ‘Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi’ ile vatandaşların ikinci el araç satış sözleşmesi, işyeri devir sözleşmeleri, marka devir sözleşmeleri, taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri gibi yıllık yaklaşık 9 milyon işlem yapılmasını beklediklerini anlatan Bakan Gül, “Bütün bu işlemlerde 3 Şubat 2020 tarihinden itibaren tüm noterliklerde güvenli ödeme sistemine geçiyoruz. Böylece para alışverişlerinde büyük bir kolaylık sağlanırken, yaşanan aksaklıkların veya muhtemel dolandırıcılıkların önüne geçilmiş olacaktır. Bu sistemle belirlenen emanet hesabına alınan paranın, noterlik işleminin tamamlanmasından sonra ilgilisine güvenli bir şekilde aktarılması sağlanmış olacaktır.” ifadelerini kullandı. Bakan Gül güvenli ödeme sistemi esnasında vatandaşların noterlik işleminin her aşamasında SMS ve elektronik posta ile bilgilendirileceğini de söyledi.

3 Şubat itibariyle noterliklerde kredi kartı kullanımının da başlayacağını dile getiren Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımız, noterde işlemini tamamladığında ister nakit, ister kredi kartı veya banka kartı yoluyla yapacaktır. Vatandaşımızın yanında nakit bulundurma zorunluluğu ve buna ilişkin riskler ortadan kalkacaktır. İşlemler, kredi kartı veya banka kartı ile güvenli bir şekilde halledilebilecektir. Böylece, noterliklerde ödeme aracı seçenekleri çoğaltılarak, vatandaşımıza kolaylık sağlayacak güvenli bir uygulama daha gerçekleşmiş oluyor. Hukuki güvenlik ilkesinden ödün vermeden vatandaşımızın iş ve işlemlerini kolaylaştırıcı adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Şubat ayında başlayacağımız bu iki, yeni uygulamayla da vatandaşımıza noterlik hizmetlerine erişimlerinde güvenlik ve kolaylık sağlamış olacağız. Noterlik hizmetlerinin dijital altyapısının güçlendirilerek hızlandırılması ve noterlik sayısının artırılması; e-tebligat uygulamamız, hedef süre uygulamamız, arabuluculuk, uzlaştırma, ön ödeme, seri muhakeme ve basit yargılama gibi usuller “güven veren ve erişilebilir adalet” hedefimize hizmet edecek yeniliklerdir.”