TAMAMLANAN PROJELER
Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında 2013 yılı başından itibaren Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü koordinesinde, Almanya IRZ Vakfı ile birlikte yürütülen "Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi" ile;
Bilirkişiye başvuru sayısının azaltılması,
Ek rapor sayısının minimuma indirilmesi,
Bilirkişi raporlarına olan itirazların asgari düzeye çekilmesi,
Bilirkişi kalitesinin arttırılması,
Yargılama süresinin kısaltılması,
Amaçlanmış olup 23/06/2015 tarihinde Projenin resmi kapanış toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu proje ile;
Adli ve idari yargı alanında bilirkişilik sisteminden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik olarak;
Pilot il olarak belirlenen İstanbul, Antalya, Samsun, Manisa ve Şanlıurfa'da ve tüm ülke çapında değişik şehirlerde yargının tüm aktörleri bir araya getirilerek sempozyumlar, konferanslar ve çalışma toplantıları ile bilirkişilikten kaynaklı sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri getirilmiş, değişik alanlardan çok sayıda bilirkişi eğitimden geçirilmiş ve sertifikasyonu sağlanmıştır.
Sıklıkla bilirkişilik kurumuna başvurulan alanlardan olan iş hukuku ve iş kazalarından kaynaklı uyuşmazlıklara ilişkin sempozyumlar gerçekleştirilmiş ve bu alanda yaşanan sorunlara ilişkin sonuç bildirisi metni oluşturularak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Bilirkişilik kurumuna yoğun olarak başvurulan diğer alanlar olan tıbbi uygulama hatalarından kaynaklı uyuşmazlıklara ilişkin sempozyumlar gerçekleştirilmiş ve yine bu alanda yaşanan sorunlara ilişkin sonuç bildirisi metni oluşturularak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Başka bir alan olan trafik kazalarından kaynaklanan ceza ve hukuk yargılamalarında bilirkişilik konulu sempozyumlar gerçekleştirilmiş ve yine bu alanda yaşanan sorunlara ilişkin sonuç bildirisi metni oluşturularak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
"İdari Yargıda Karşılaşılan Bilirkişilik Sorunları ( İmar Davalarında Bilirkişilik)" konulu Sempozyum sonucunda, idari yargıda karşılaşılan bilirkişilik (imar davalarında bilirkişilik) sorununun çözümüne faydası olması açısından, katılımcılar tarafından tartışılarak ortak bir metin oluşturulmuştur.
Bu sempozyumlarda Adli Tıp Kurumu gibi resmi bilirkişilik kurumları dışında üniversitelerin de kurumsal bilgi ve tecrübeleriyle yargıya yardım etmelerinin önemi vurgulanmış ve proje faaliyetleri sayesinde bu konuda farkındalık oluşmuştur.
İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi
İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi başlangıç tarihi Aralık 2018 olup, Mayıs 2023 tarihinde son bulmuştur. Projenin açılış töreni 30 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamında; Ankara BİM 1. İdari Dava Dairesi, Ankara 2. İdare Mahkemesi, Gaziantep 1. İdare Mahkemesi, İstanbul BİM 2. Vergi Dava Dairesi, İstanbul 15. Vergi Mahkemesi ve İzmir BİM 3. İdari Dava Dairesi olmak üzere 6 pilot mahkeme belirlenmiştir.
Pilot mahkemeler tarafından rehber kitapçıklar ile görev tanımı ve iş akışına ilişkin taslak çalışmalar hazırlanmış ve bu rehber materyallerin nihai hale getirilmesi çalışmaları tamamlanmış olup, basımı ve Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Vatandaşların Kullanımına Yönelik Broşürler ( 5 Ayrı Konuda): Vatandaşların idari davalar hakkında doğru bilgilendirilmesini ve yönlendirilmesini sağlamak amacıyla 1-Bir İdari İşleme Karşı Dava Açma Süreci, 2-İdari Yargıda Adli Yardım, 3-İdari Yargıda Bir Davanın Aşamaları ve Sonucu, 4-İdari Yargıda Kanun Yolları ve 5-İdari Yargının Amacı ve İdari Yargı Teşkilatı konularında olmak üzere beş broşür hazırlanmıştır. Her broşürden on bin adet olmak üzere basılmış ve bütün bölge idare mahkemelerine gönderilmiş olup, bu broşürler vatandaşların açıklayıcı ve bilgilendirici ön büro hizmeti almasını sağlamaktadır.
Avukatlara Yönelik İdari Davalar ve Vergi Davaları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular El Kitapları basılmıştır.
İdari Hakimlere ve Avukatlara Yönelik İdare Mahkemelerinde İlk İnceleme Konuları El Kitapları basılmıştır: İdare mahkemelerinde ilk inceleme hususları yönünden önem arz eden konular altı el kitabı ile anlatılmıştır.
Bunlar;
- İdare Mahkemelerinde Görev,
- İdare Mahkemelerinde Yetki,
- İdare Mahkemelerinde Ehliyet,
- İdare Mahkemelerinde Süre,
- İdare Mahkemelerinde Kesin Ve Yürütülmesi Zorunlu İşlemler,
- İdare Mahkemelerinde Husumet,
Vergi Mahkemelerine Yönelik Olarak Vergi Davaları ve Vergi Yargılaması El Kitabı yayımlanmıştır.
İdari Yargı Kalem Personelinin Görev Tanımlarının Belirlenmesi ve İş Akışlarının Süreçlerine Yönelik El Kitapları ve İş Kartları (İlk Derece ve İstinaf Ayrı Olarak) :
İlk Derece Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemeleri Kalem Personelinin Görev Tanımı ve İş Akış Süreçleri El Kitapları:
Kalem Personeli İş Kartları Şeması / İlk Derece ve Bölge İdare Mahkemeleri:
Projenin eğitim bileşeni kapsamında hazırlanan eğitim modülleri;
- Hukuki Gerekçelendirme ve Karar Yazımı,
- İdari Yargı ile İlgili AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları,
- Adil Yargılanma Hakkı-Makul Süre
- Kalem Personeli için Dava ve Zaman Yönetimi,
Proje Kapsamında Basımı Gerçekleştirilen Kitaplar :
İdare ve Siz El Kitabı,
Ombudsmanlık Kurumunun Korunması, Desteklenmesi ve Geliştirilmesi,
İdari Yargıda Avrupa Adil Yargılanma Standartlarına İlişkin Emsal Kararlar Kitabı,
Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu,
Ön Değerlendirme Raporu,
Ombudsmanlıklar Hakkında Karşılaştırmalı Bir İnceleme: Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu İçin Eylem Önerileri ve Ombudsmanlık ile Kamu İdarelerine Yönelik Rehber İlkeler,
İdari Yargıda Adil Yargılanma Hakkına İlişkin Emsal Kararlar Kitabı
Rehber Materyaller
Projenin önemli faaliyetlerinden biri olarak Danıştay Dava/Karar Kodlarının İlk Derece ve Bölge İdare Mahkemeleri Dava Kodları ile Uyumlaştırılması faaliyeti kapsamında, İlk Derece ve Bölge İdare Mahkemelerinde hâlihazırda kullanılan dava/karar kodlarının Danıştay Başkanlığı bünyesinde kullanılan dava/karar kodları ile uyumlaştırılması suretiyle çeşitli konularda sağlıklı istatistiki bilgi edinmeyi kolaylaştırmak, içtihat veri tabanı için altyapı oluşturmak, dava dosyalarının doğru dairelere yönlendirilmesini sağlamak ve yargılama süreçlerinin takibini sağlayacak etkili yargı politikaları üretmek amacıyla Danıştay ve Bölge idare mahkemeleri temsilcileri ile bir yıllık süreçte gerçekleştirilen birçok toplantı ve çalıştayın ardından çalışma nihai hale getirilmiş olup, çalışmanın UYAP ortamına entegre edilmesi hususunda uygulamaya geçilmek üzere Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü ile bu çalışma uygulamaya geçirilmiştir.
Almanya, Fransa ve Portekiz İdari Yargı Sistemleri incelenmiş olup, mukayeseli hukuk bağlamında bu ülke sistemleri hakkında elde edilen bilgiler ve yerinde yapılan izlenimler doğrultusunda Türk İdari Yargı Sistemimize Yönelik Öneriler geliştirilmiştir. Her çalışma ziyareti raporu ayrı ayrı hazırlanarak fiziki basımı yapılmış, ilgili paydaşlara dağıtılmış ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü web sayfasında yayınlanmıştır.
İdari Yargıda gerçekleştirilen toplantı, çalıştay ve sempozyumlardan hareketle ve idari yargı paydaşlarından gelen talepler neticesinde bir vizyon belgesi mahiyetinde ‘’2023-2026 İdari Yargı Yol Haritası Belgesi’’ hazırlanmıştır. Bu belge 5 ana başlık ve 37 faaliyetten oluşmaktadır.
İdari yargı mahkemelerindeki reform ve usullere ilişkin deneyimlerin paylaşılması ve Türk idari yargı sistemimiz için öncelikli olan hususlara ilişkin görüşlerin alınması ve uluslararası uygulamaların ele alınması hedefiyle uluslararası uzmanları da içeren yaklaşık 500 kişinin katılımıyla 30-31 Ocak 2023 tarihlerinde Danıştay Başkanlığı’nda Uluslararası İdari Yargı Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Danıştay Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen ve büyük bir katılıma sahip iki günlük sempozyumda; Yargı Kararlarında İstikrar: Uluslararası uygulamalar, İdari Yargıda İş Yükünün Azaltılması ve İhtisaslaşma konuları tartışılmıştır. Söz konusu Uluslararası İdari Yargı Sempozyumuna ilişkin sempozyum kitabı hazırlanmıştır.